pondělí 25. listopadu 2013

Parkovací dům

Největším tématem ve Slaném už nějakou dobu je (a ještě asi dlouho bude) parkovací dům. Nechci zde parkovací dům obhajovat, sám jsem byl proti němu a mnohokrát ho kritizoval než se začal stavět i během stavby. Ale ta vlna kritiky, která funguje teď, mi přijde skutečně přehnaná. Zvlášť když teď už na tom nezáleží, dům stojí a nic moc s tím neuděláme.



Účel stavby
Samotná myšlenka postavit parkovací dům byla (minimálně z dnešního pohledu) chybná. Slaný prostě není tak velké, není zde taková nouze o parkovací místa a ta přidaná hodnota oproti normálnímu parkovišti absolutně nevyváží náklady. Na druhou stranu plán parkovací dům postavit vznikl v době hospodářského růstu, nikdo netušil, že ekonomika státu i města půjde tak razantně dolů. A když už je nějaká věc v běhu, tak částečně chápu, že se jí pan starosta a ostatní nechtěli vzdát. I když zastavit to šlo. Každopádně rozhodnutí se ukázalo jako chybné a v politické rovině se tato skutečnost určitě projeví.

Architektura
Mně se obecně líbí, že je konečně ve Slaném nějaká moderní stavba. Budu v tom určitě v menšině, protože Slaňáci jsou neuvěřitelně konzervativní (ještě víc než obyvatelé Prahy) a raději by zde měli nějakou kopii domu z 19. století (viz odporná polystyrenová stavba naproti Baťovi, která se tváří být postavena před 200 lety). Nicméně samotné provedení úplně šťastné není. Hlavně mi vadí mezera mezi tímto domem a zvláštní školou. Parkovací dům měl být opticky propojen se stávající zástavbou, ne stát jako solitér. No co už s tím...

Právní stránka
Momentálně se zkoumá, zda smlouva se stavební firmou Koma je vůbec platná, protože byla neoprávněně podepsána. To je možné a určitě má význam tuto stránku řešit. Na druhou stranu firma skutečně dům postavila, postavila ho v dobré víře že smlouva platná je (měla podpis starosty) a těžko teď vrátí všechny peníze (respektive nebude vyžadovat, protože stavba se teprve začíná platit). Tím že pracuji ve stavební firmě tak si umím představit, jak těžké to pro ně musí být - postavit velkou stavbu, nemít žádnou zálohu a pak ani nemít jistotu, že dostanu peníze. Předpokládám, že kdyby peníze nedostali, tak by to pro Komu byla asi likvidační. Nejde tedy vyloučit co říká opozice, že firma uplatila určité lidi na radnici, v tom případě není co řešit a měla by zasáhnout policie.

Největší problém
Dům je kritizován jednak kvůli ceně a pak kvůli tomu, že firma zvýšila čas výjezdu aut oproti smlouvě. Zvýšení času skutečně problém je z právního hlediska, protože tím firma porušila podmínky soutěže. Nicméně v realitě to opravdu není problém, protože v domě nikdo neparkuje. Největší problém je skutečně v tom, že dům je prázdný a nevydělá si ani na provoz. Kdo za to může? Pochopitelně starosta a ti, co dům schválili. Ale největším viníkem jsou podle mě kritici. Negativní kampaň proti parkovacímu domu je pochopitelná, ale povedla se tak dokonale, že od parkování v něm výborně odrazuje. Těžko se mohu divit, že tuto kampaň provádí opozice, je to pro ně zcela logická politická zbraň. Už trochu hůře chápu členy koalice, kteří pro dům hlasovali a teď obrátili.

Co s tím?
Vesměs jsem od žádných kritiků neslyšel nějaké návrhy. Zaslechl jsem akorát možnost parkovací dům na něco jiného předělat. Jako stavař musím říct, že je to (pravděpodobně, neviděl jsem dokumentaci) nesmysl. Jakoukoliv budovu jde předělat na jinou budovu, tedy kromě parkovacího domu. Respektive tato předělávka by stále desítky milionů. Jedinou možností podle mě je parkovací dům začít využívat. K tomu by bylo zapotřebí:

a) Zrušit negativní kampaň. To bude reálně možné nejdříve po volbách, dřív nikdo nezačne.
b) Upravit dopravní značení tak, aby když bude návštěvník města chtít zaparkovat, tak bude nasměrován na parkovací dům a nebude mít moc jiných možností.
c) Zrušit parkoviště vedle domu. Nevím jaké jsou plány s tímto prostorem, patrně zde vznikne nějaká menší stavba, mohlo by zde být také malé náměstíčko.
d) Možná by pomohla změna parkovací sazby z 10,- Kč / hod na sazbu za den. Parkování zde využijí lidé spíše tehdy, když parkují déle. Na kratší stání zaparkuji třeba v Palackého nebo Pastýřské ulici, kde je omezená doba parkování.

Žádné komentáře:

Okomentovat