středa 29. května 2013

Slánská zeleň

Jednou z věcí, která mě ve Slaném hodně mrzí, je celkové řešení zeleně. Ne, že by tu žádná nebyla. Ale je buď nedostupná nebo nepoužitelná. Zeleň není něco, co začíná za hranicemi města. Naopak. Mám rád, když si uprostřed města mohu lehnout na trávu, dívat se na vodu, číst si ve stínu stromů. Zeleň ve městě přispívá k celkové pohodě a pocitu "příjemnosti". Umožňuje mi zastavit se a cítit se dobře.

Na to je ale potřeba určitá celková celková koncepce. Zeleň ve Slaném je, ale jedná se o malé ostrůvky trávy nebo stromů, které nejsou vzájemně propojené a nejdou využít k relaxaci. Ano, jsou tady parky, ale kromě toho že leží mimo centrum, tak se jedná výhradně o lesoparky. Lesoparky jsou fajn, jsou vhodné k procházkám, venčení psů, ale ne k relaxaci. Absence příjemné zeleně ve městě mě nutí utíkat z města pryč. U řady jiných měst to tak není.

Zkusme si probrat jednotlivé zelené plochy ve Slaném a vymyslet, co by se s nimi dalo dělat:

Slánská hora

Slánská hora je krásná a s její západní částí nemá smysl příliš něco podnikat. Je ale velice škoda, že se nijak nevyužívá lom. Už ve škole jsem dělal projekt, kde jsem navrhoval, že by zde byla hřiště a v samotném lomu koupaliště. Dobře, koupaliště je asi příliš drahá věc pro naše po uši zadlužené město, ale pár hřišť by neuškodilo. Zvláště když uvážíme, že na celém pražském předměstí žádné hřiště není. Při lehké úpravě polní cesty, která k lomu vede, by se sem dojelo auty mnohem lépe a upravit plochu pro parkování by také nebyla nákladná investice. Součástí areálu by mohl být kiosek, nebo venkovní restaurace, která by mohla generovat pro město nějaký příjem.


Háje

Zásadní nevýhoda Hájů je, že jsou příliš na kopci a mimo město. S tím ale nic neuděláme :) Na druhou stranu na jejich severní straně bude zástavba, na západě a východě se staví další domy. Za chvíli se tedy ocitnou uvnitř zástavby a budou ještě více využívané. Jak jsem již naznačil, hlavní věcí je změnit Háje z lesoparku na park. Část může zůstat porostlá stromy, ale ať jsou zde i otevřená prostranství, kam svítí slunce. Když je zde již hřiště na Slavoji, tak je možné v této části naplánovat prostor pro další sporty. Slavoj pak spojit s parkem lepším průchodem, aby při cestě nemusel člověk téměř chodit po silnici.

Další možností by bylo větší propojení parku s letním kinem. Letní kino je stejně prodělečné, stálo by za zvážení úplné zrušení vstupu a odbourání oplocení. V areálu by se pak vybudovala restaurace a z jejího nájmu by se klidně mohlo kino dotovat. Navíc by návštěvníci mohli platit dobrovolný vstup do kasičky. Věřím, že při propojení s parkem a volném vstupu by bylo hostů hodně.

Gymnázium

Za klasické návštěvníky parků považuji především studenty. Kolem Gymnázia V.B.T. je poměrně slušné množství zelené plochy. Ale opět nepoužitelné, protože je za plotem. Škola sama ji nijak nevyužije. Používá se jen východní část, kde se občas učí. Ale západní část by se mohla zpřístupnit veřejnosti a plot udělat až pod okny. Hezky by navázala na areál tenisových kurtů a dětského hřiště, i zelenou plochu pod nemocnicí. Mohla by se zúžit polní cesta, která vede kolem areálu školy na úkor travnatých ploch. Myslím, že studenti (a nejenom oni) by takový park přímo u školy jistě uvítali. Navíc by se finančně nejednalo o příliš náročnou akci.

Propojení od autobusového nádraží

Miniparčík u autobusového nádraží je docela fajn. Jeho škoda je, že je dost izolovaný. Už delší dobu se ale plánuje propojení autobusového nádraží s centrem města západně od kostela (mimochodem velice hezký plán, který vymyslel před mnoha lety Dušan Janovský a patrně shodou okolností trochu jinde i vedení města). Propojení by měl tvořit most pro pěší přes Šultysovu ulici. Tím pádem se člověk dostane příjemnou cestou z parčíku na náměstí nebo ke kostelu. Od něj by mohl pokračovat až na Slánskou horu.

Slánský rybník a zelená cesta skrz město

Koupat se ve Slaném nebo v jeho okolí venku je téměř nemožné. Jedinou výjimkou je koupaliště, ale to má řadu nevýhod. Jako největší vidím to, že je v části města, která má zcela jinou funkci a prostě sem nezapadá. Slánský rybník je naopak u zimního stadionu, bazénu, prostě je teoreticky umístěn ideálně. Koupat se v něm nedá především proto, že voda v něm je prostě hrozná (i když už jsem se zde také koupal). Nejsem schopen posoudit, jak pracné by bylo čistotu vody zlepšit. Předpokládám ale, že pokud by odkoupila část okolních polí (především na jih, kde je svah) a vysadily se zde stromy, pak by se kvalita postupně zlepšila. Pochopitelně by bylo potřeba i nějaké mechanické vyčištění. Pokud by došlo k výsadbě, zkultivování břehů rybníka a provedení lepšího spojení se sportovním areálem (opravení cesty, přechod, cedule), mohl by se rybník stát oblíbeným rekreačním místem. Dobrým bonusem by bylo opět vybudování nějakého sportovního zázemí a občerstvení.

Ideální variantou by bylo, pokud by se podařilo ještě zkultivovat zarostlý a bažinatý prostor mezi rybníkem a železnicí. Pokud by se vymyslel příjemný průchod přes dráhu, tak by se areál dal spojit se současným koupalištěm a dále s parkem u Benaru. Ten už snad město konečně koupí od turecké firmy. Od něj je už možné zase hned dojít k parku, kde je in line dráha. Vznikl by tak velký zelený koridor podél potoka a rybníků, ráj všech sportovců, maminek s dětmi a dětí. Jen škoda, že dál stojí technický areál (kde bude stát Tesco nebo podobný obchod), jinak bychom město zelenou zónu skrz celé město až k autobusovému nádraží, odkud by se dalo dostat na Slánskou horu. Ale možná ještě není pozdě, třeba by se dalo s novým majitelem technického areálu domluvit.




1 komentář:

  1. Komentáře prosím raději na facebooku :) http://www.facebook.com/adam.slabecky?hc_location=stream

    OdpovědětVymazat